Advies Wmo Beleidsplan
De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) is gevraagd te adviseren over het beleidsplan Wmo 2022-2026. De adviesraad is door de gemeente vanaf de start van de ontwikkeling van dit beleidsplan betrokken. ASD werd hierdoor in de gelegenheid gesteld mee te denken, ideeën aan te dragen en vervolgens weer mee te kijken in de uitwerking van die ideeën in het beleidsplan.
De adviesraad heeft het contact met de gemeente hierover als zeer prettig ervaren en de betrokken ambtenaar als heel deskundig. Vervolgens is het beleidsplan Wmo tijdens de bijeenkomst van de ASD van 27 oktober toegelicht door de gemeente Purmerend. In dit overleg werden proces en inhoud toegelicht en vragen hierover beantwoord. De adviesraad heeft dit zeer op prijs gesteld.
Advies
De adviesraad vindt het beleidsplan Wmo een goed en duidelijk document. Ze geeft het college de volgende punten mee:
- Welzijn: er moet meer aandacht komen voor het welzijn van inwoners en de sociale cohesie. Leden van de adviesraad merken dat er in hun wijken minder contacten zijn in de afgelopen jaren tussen inwoners. Zij vinden dat het verdwijnen van de buurthuizen deze ontwikkeling versterkt heeft. De wijkcentra nemen deze functie, bijdragen aan sociale contacten, onvoldoende over. Het Wmo-beleid moet meer insteken op het creëren van verbindingen tussen inwoners. Deze verbindingen zorgen onder andere voor minder eenzaamheid en een groter eigen netwerk van inwoners (ook belangrijk voor mantelzorgers).
- Wijkteam: inwoners melden vaak eerst bij het wijkteam met hun vraag. Maak goed duidelijk wat de verhouding is tussen het wijkteam en de gemeente. De toegang tot collectieve en individuele voorzieningen ligt bij de gemeente, via het loket Wmo.
- Beschermd wonen: in het beleidsplan staat “…dat de Wmo niet passend is voor mensen die langdurig intensieve (woon)zorg nodig hebben als gevolg van blijvende psychiatrische problematiek. Zorg voor deze doelgroep is per januari 2021 belegd in de Wet langdurige zorg.” Het is voor de adviesraad niet voldoende duidelijk wat dit betekent voor mensen die gebruikmaken van beschermd wonen.