Advies Verordening Wmo en Verordening Jeugdhulp
De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) is gevraagd te adviseren over de verordening Wmo en Verordening Jeugdwet. Aanleiding voor de adviesaanvraag is dat het door het gemeentebestuur gevoerde beleid periodiek wordt geëvalueerd. In de evaluatie wordt gekeken of de huidige verordeningen, besluiten en nadere regels nog aansluiten op de huidige wet- en regelgeving en of deze vanuit ervaringen in de praktijk nog aangepast moeten te worden.
Datum: 25 februari 2019
De verordening Jeugd en de verordening Maatschappelijke Ondersteuning worden opnieuw ter vaststelling voorgelegd aan het college en de raad. Daarnaast worden ook de nadere regels Jeugd en het besluit Maatschappelijke Ondersteuning uiterlijk per half mei ter vaststelling voorgelegd aan het college. Hierover volgt een apart advies.
Advies
De verordeningen zijn tijdens de bijeenkomst van ASD van 28 januari 2019 toegelicht door mevrouw Marlou Velzeboer en de heer Thom Schreuder van de gemeente Purmerend. In dit overleg werden de voorgenomen wijzigingen toegelicht en vragen hierover beantwoord. De adviesraad heeft dit zeer op prijs gesteld.
Verordening Wmo
Cliëntondersteuning: de adviesraad benadrukt het belang van kosteloze en onafhankelijke cliëntondersteuning voor de inwoners van Purmerend. In artikel 3 van de Verordening Wmo staat kosteloze cliëntondersteuning genoemd. Graag zou de adviesraad zien dat hieraan toe wordt gevoegd ‘onafhankelijk’. Deze ondersteuning wordt niet beïnvloed door financiële of andere belangen. Tevens adviseren we het begrip cliëntondersteuning in de begripsbepalingen op te nemen: wat is het en wie kan het bieden.
Verordening Jeugdhulp
- Cliëntondersteuning: In de verordening Jeugdhulp wordt cliëntondersteuning nog niet genoemd. Dit adviesraad adviseert het college onafhankelijke en kosteloze cliëntondersteuning op te nemen in de verordening Jeugdhulp. Tevens adviseren we het begrip cliëntondersteuning in de begripsbepalingen op te nemen: wat is het en wie kan het bieden.
- Weigeringsgronden voor een individuele voorziening: De adviesraad wil graag weten hoe het college uitvoering geeft aan het begrip 'redelijkerwijs', genoemd in artikel 3.7 lid b. Wat verwacht het college van inwoners hierin, hoe ondersteunt het college inwoners die – bijvoorbeeld, vanwege een (licht) verstandelijke beperking – minder goed in staat zijn om de gegevens en bescheiden aan te leveren die nodig zijn ten behoeve van het opstellen van een verantwoord perspectiefplan en/of besluit? Overigens wijst de adviesraad hier nogmaals op het belang van onafhankelijke cliëntondersteuning.
- In de verordening worden verschillende soorten plannen genoemd: een initiatiefplan, een perspectiefplan. In de toelichting worden daarnaast nog het hulpverleningsplan van de hulpverlener genoemd en het familiegroepsplan. De adviesraad vindt het onderscheid tussen deze plannen en niet duidelijk in welke gevallen en door wie het perspectiefplan opgesteld wordt. Het advies is om dit in de toelichting duidelijker te maken, bijvoorbeeld
door een (stroom)schema toe te voegen dat inzichtelijk maakt in welke fase welk plan van toepassing is en wie hierbij betrokken zijn. - Dekkend aanbod: De adviesraad vraagt zich af wat een ‘dekkend aanbod’ (artikel 2.1 van de verordening) inhoudt.